-10%

Ești pe cont propriu

17,1 lei 19 lei
Comandă cartea Tel: 021.317.91.43

Descriere

Prezentare

Inspectorul Victor Stamate și adjunctul său, Petruș, se întorc să-l caute pe Tati, cum au promis la sfârșitul romanului Săptămâna nebună. Din nou pătrundem în lumea interlopă (furturi, droguri, trafic de carne vie), întâlnim răufăcători și traficanți de toate calibrele, începători naivi care cad ușor în plasa poliției și infractori cu state vechi, căliți în ticăloșii, cu relații la cel mai înalt nivel în lumea poliției și în lumea politică. Nimic nu este ce pare la prima vedere.

Cum să-l găsești într-o asemenea lume pe capul tuturor – Tati?

Receptare critică

„Un autor care se preface că scrie romane polițiste, dar, de fapt, autoreferențial cât încape, tot ce ne-a dat înainte rezultă a fi fost pași ca să-i arate bietului cititor că se joacă cu el. Și-a strâns acum la un loc personajele, devenite vechi prieteni sau dușmani, ca să ne arate, în sfârșit, că n-a fost și nu e nimic polițist în ce ne-a oferit și ne oferă.

Doar generare de texte, doar ceva stropi de puroi ce sar, întâmplător sau voit, peste noi, doar ceva fire-piste spre lumea despre care scriitorele – unul Țurlea – pare a ști tot, dar, cinic – ca Tati – sau neputincios – ca polițiștii – ne dă câte ceva cu pipeta, să nu ne sufocăm dintr-o dată.

Într-un cuvânt, un nou, fals, roman polițist, pe care-l citim însă pe nerăsuflate.”

Jana Balacciu Matei

 

„Lucrul cel mai important și care îl distinge pe autor de mulți, prea mulți colegi ai săi este plăcerea – vizibilă – de a scrie proză.

La antipodul scriitorilor narcisiști și nombriliști pentru care cititorul contează puțin sau deloc, Stelian Țurlea se pune în locul nostru și-și dă sieși, ca autor, următoarea miză: să nu îndrăznească, fie și pe o singură pagină, să plictisească.”

Daniel Cristea-Enache

Despre autor

Născut la 6 ianuarie 1946, Stelian Țurlea a urmat studii de filologie (1968) și filosofie (1976), la București, a fost aproape trei decenii redactor de politică externă (revista „Lumea”), a condus, după 1989, revistele „Lumea”, „Zig-Zag”, apoi ziarul „Meridian”, după care a lucrat în televiziune, ca șef al departamentului de știri al Antenei 1. Între 1996 și 2014, a lucrat la Protv ca director editorial, din 2000 este și editor senior al „Ziarului de duminică”.
Este autor a douăzeci și unu de romane, unsprezece cărți de publicistică, nouă cărți pentru copii și două traduceri. A îngrijit șase albume.
A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003), Premiul Asociației Editorilor din România pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociaților Scriitorilor din București (2007), Premiul „Flacăra” pentru literatură (2011). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii în 2000 și Premiul AER pentru roman în 2003.
Premii în jurnalistică: Premiul Asociației Profesioniștilor din Televiziune (APTR) pentru jurnalul de știri Observator (Antena 1), 1995, Premiul APTR pentru Observator, 1996, Premiul special APTR pentru documentarul „13-15 iunie 1990”, 1996, Premiul Fundației Pro pentru manageriat jurnalism, 1999, Premiul Fundației Pro pentru jurnalism, 2001, Premiul Radio România Cultural pentru „Ziarul de Duminică”, 2007.
La Crime Scene Press a publicat romanele „Crimă la Torino” (2014), „Ieși din viața mea!” (2015) și „Săptămâna nebună” (2016).
Termeni si conditii de utilizare