God Save the Queen

4 martie 2018

Imaginați-vă că locuiți pe o insulă. Clima e în general umedă și rece, ceața coboară des, locuințele sunt răsfirate între ele. Însă nu suficient de răsfirate încât vecinii să nu vă cunoască (aproape) toate secretele. Zvonurile se răspândesc cu iuțeală – sunt, oricum, cele mai antrenante lucruri pe care le aveți la dispoziție – și mulți sunt dispuși să le accepte ca atare. Pe continent nu se poate ajunge decât cu feribotul, care circulă la intervale bine stabilite, sau cu avionul. Cu alte cuvinte, dacă se iscă o furtună, insula e complet izolată.

Stării sufocante și claustrofobice i se opun peisajele dure și neîntinate, dar și obiceiurile și îndeletnicirile locuitorilor. Deși țin bârfa la loc de cinste, oamenii sunt pescari pricepuți, tricotează pulovere celebre în toată lumea, se întrec în ale gătitului, cultivă cât se poate din pământul pe care-l au. Condițiile nu sunt cele mai simple, dar localnicii duc o existență per total liniștită, pe care o apără cu îndârjire de orice element străin sau perturbator. Iar față de „continentali” au o atitudine parțial circumspectă și parțial superioară.

Așa apar insulele Shetland în cărțile celei mai bune scriitoare britanice de literatură polițistă – Ann Cleeves, o doamnă vioaie și ageră aflată la respectabila vârstă de 63 de ani.

            Fascinată de arhipelagul Shetland, Ann Cleeves a plasat acolo acțiunea a nu mai puțin de opt romane ale sale. Figura centrală în toate cele opt cărți este detectivul Jimmy Perez, care provine din Fair Isle, insula cea mai sudică din întregul ansamblu, și e descendent al unui conchistador  spaniol care a naufragiat pe Fair Isle. E un personaj cât se poate de uman, frământat, măcinat de îndoieli, sfâșiat între presiunea din partea părinților săi de a rămâne în Shetland și dorința de a se muta pe continent. Alături de el apare Fran Hunter, londoneză get-beget, sofisticată, inteligentă, independentă, de o frumusețe răpitoare, care se implică în cazurile lui și îl ajută să le ducă la bun sfârșit.

Suspansul romanelor scrise de Ann Cleeves nu e dat numai de intriga puternică. Stilul joacă un rol fundamental, pentru că autoarea creează o atmosferă sufocantă și tensionată prin sondarea gândurilor pe care le au personajele sale. Fiecare acțiune a lor e motivată psihologic și nu de puține ori ne pomenim că luăm pauze de respiro de la căutarea făptașului și încercăm să înțelegem problemele cu care se confruntă personajele despre care citim. În aparență, ele sunt minore și cotidiene, dar tocmai asta e măiestria autoarei: nimic nu e exagerat și totul se potrivește contextului în care se desfășoară acțiunea. 

Literatura pe care o scrie Ann Cleeves e, fără îndoială, un omagiu adus Agathei Christie, însă folosind personaje, întâmplări și soluționări mai credibile. Atenția la detalii, fie ele psihologice sau peisagistice, îl aruncă pe cititor drept în lumea descrisă. Ni se face frig sau cald, teamă sau curaj odată cu personajele. Recunoaștem tipologii umane și stăm cu sufletul la gură până când făptașul e prins. Iar la sfârșit, când închidem cartea, abia așteptăm s-o începem pe următoarea.

 

 

În 2017, Ann Cleeves a primit prestigiosul premiu Diamond Dagger din partea Crime Writers’ Association pentru întreaga carieră, poate distincția supremă în domeniul literaturii mystery & thriller. Pentru cei mai mulți, ea este noua regină a literaturii crime din Marea Britanie. God save the Queen!

 

Din seria Shetland, la Crime Scene Press au apărut romanele Negru de corb (Raven Black), Oase roșii (Red Bones) și Fulger albastru (Blue Lightning), toate în traducerea Ralucăi Ștefan. Cele trei romane sunt incluse în promoția de primăvară și pot fi achiziționate de pe site la un preț special.

, , ,
NOUTĂȚI
- 20%

44,00 lei 35,20 lei

Detalii
- 20%

49,00 lei 39,20 lei

Detalii
- 10%

45,00 lei 40,50 lei

Detalii
- 9%
- 10%
- 10%
- 10%
- 10%

45,00 lei 40,50 lei

Detalii
| Politica de confidentialitate | Politică cookie-uri (UE) | Termeni si conditii de utilizare | Comenzi și retur | Contact